سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تاریخ : چهارشنبه 92/11/23 | 2:5 عصر | نویسنده : مهدی نیک کار

بیماری وبا (التور )  چیست ؟

 یک بیماری واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می کند.

این بیماری معمولاً از طریق آب یا غذای آلوده به مدفوع منتقل می شود.

بیماران وبایی به طور مشخص دچار اسهال آبکی حاد همراه با کم آبی بدن می شوند.

علائم بیماری بعد از یک تا سه روز در بدن بصورت اسهال (بدون درد شکمی) که بتدریج تعداد دفعات زیاد و بصورت آبکی می شود به همراه استفراغ و دردها در پاها،  ظاهر می شود .

 به علت از دست دادن آب بدن ، فرد دچار شوک و در صورت عدم درمان منجر به مرگ می شود .

راههای پیشگیری از بیماری وبا  :

  • از مصرف آب و یخ غیر بهداشتی خودداری فرمائید.
  • قبل از مصرف میوه ها و سبزی ها حتماً آنها را ضد عفونی و شستشوی کامل نمایید .
  • قبل از غذا و پس از رفتن به دستشویی ، دست های خود را با آب و صابون بخوبی بشوئید.
  • از دست فروش ها هیچ نوع خوراکی تهیه نکنید.
  • در هنگام مسافرت در صورت عدم اطمینان از سلامت آب چشمه ها و رودخانه ها آنها را جوشانده و سپس مصرف نمائید.
  • مواد غذایی را از دسترس حشرات ، جوندگان و سایر حیوانات دور نگه دارید.


روش صحیح ضد عفونی کردن میوه و سبزیجات

ابتدا سبزی ها را بخوبی پاک کرده ، شستشو دهید تا مواد زائد و گل و لای آن بر طرف شود.

سپس  در ظرفی ، 5 لیترآب بریزید و به ازای هر لیتر آب 3-5 قطره مایع ظرفشویی معمولی ریخته و کاملاً حل نمائید.  سبزیها یا میوه ها را داخل کف آب قرار دهید تا تخم انگل ها از آن جدا شود.

پس از 5 دقیقه سبزی ها و میوه هارا از روی کف آب جمع آوری کرده و با آب سالم شستشو دهید.

برای گند زدایی و از بین بردن میکروب ها در ظرفی 5 لیتر آب بریزید ، نصف قاشق چای خوری معادل یک گرم پودر پرکلرین 7% را در آن حل کنید و سبزی انگل زدایی شده ( سبزیی که قبلاً با مایع ظرفشویی شستشو داده شده است )را به مدت 5 دقیقه در محلول کلر نگه دارید.

سبزی یا میوه ضد عفونی شده را مجدداً با آب سالم بهداشتی شستشو دهید و سپس مصرف کنید.

 

طرز تهیه محلول کلردار :

4 قاشق چای خوری کلر به یک لیتر آب اضافه کنید . سپس از این محلول به هر لیتر آب برای ضدعفونی سه قطره اضافه کنید . 




تاریخ : چهارشنبه 92/11/23 | 1:51 عصر | نویسنده : مهدی نیک کار

سلامت روان و زنان

 

مقدمه :

زنان نیمی از جمعیت هر جامعهای را تشکیل می دهند و در عین حال پرورش دهنده همه افراد جامعه هستند . فراهم کردن غذا ، آموزش و پرورش و مراقبتهای بهداشتی افراد خانواده به عهده زنان است . امروزه با پیشرفت جوامع بشری و حضور بیشتر زنان در بیرون از خانه ، این مسئولیت زنان به کل افراد جامعه تعمیم یافته است و زنان به یک نیروی کار اصلی و ارزان قیمت تبدیل شده اند . ولی آیا به همان اندازه منزلت اجتماعی آنان تامین شده است ؟ به نظر می رسد همچنان توقع از زنان به سبب ماهیت وجودی شان از لحاظ جسمی و عاطفی بالاست ، که این خود منجر به افزایش فشارهای روانی – اجتماعی بر زنان می شود و تمام ابعاد سلامت ( فیزیکی ، روانی و اجتماعی ) را در این گروه تحت تاثیر قرار می دهد . تمام این ها بیان کننده اهمیت سلامت خصوصاً سلامت روان در زنان است ، گروهی برای حل این مشکل  پیشنهاد می کنند تا زنان سر رشته تمام امور مرتبط با خود را در جامعه به عهده بگیرند پیشنهاد ما این است،" همه افراد جامعه برای ارتقاء سلامت روان خود باید در جهت ارتقاء سلامت روان زنان بکوشند " .

عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر سلامت زنان

اختلالات روانپزشکی در گروههای اقتصادی – اجتماعی پایین شیوع بیشتری دارد. فقر یکی از مهمترین عوامل اجتماعی موثر بر سلامت زنان است که بیشتر از همه در خانواده های تک والد که زنان سرپرست خانواده هستند و همینطور در میان زنان سالمند جلب نظر می کند . زنان فقیر بیشتر در معرض خشونت ،جنایت و تبعیض قراردارند .و همینطور رویدادهای مصیبت بار مانند بیماری ، مرگ فرزندان و زندانی شدن همسر بیشتر  در زنان دیده می شود .

مهمترین این عوامل عبارتند از :

فقر ،فقدان تحصیلات ، بی خانمانی، فقدان حمایت های اجتماعی ، خشونت های جسمی و جنسی ، مزاحمت ها ، تبعیض در خانواده و محیط کار.

 برای حل مشکل فقر در زنان راهی که به نظر می رسید اشتغال زنان بود گر چه این کار توانست برخی جنبه های ناشی از فقر را جبران کند اما خود به عنوان یک عامل اجتماعی استرس زا در به خطر انداختن سلامت زنان مطرح گردید چراکه عملاً زنان هم باید مسئولیت های خانه و خانواده را متحمل می شدند و هم در محیط کار مزایای کمتری در مقایسه با مردان داشتند، مانند کار بیشتر و سطح پایین تر و دستمزد کمتر که به این موارد استرس مراقبت از کودک یا بیمار خانواده در ساعات کارو نیز مزاحمت ها و خشونت های جسمی و جنسی در محیط کاراضافه می شود. پیشنهاد ما این است " زنان خانه دار و زنان شاغل به یک میزان نیازمند مداخلات سلامت روان هستند" .

وضعیت تاهل ، نقش مهمی در سلامت روان زنان دارد . زندگی موفق زناشویی با ایجاد حمایت های اجتماعی – اقتصادی و عاطفی مناسب برای زنان منجر به ارتقاء سلامت در زنان می شود . آن روی سکه مشکلات متعدد ناشی از زندگی های نا موفق شامل طلاق و اثرات سوء آن بر زنان ، خانواده ای تک والدی با سرپرستی زنان ، مشکلات ارتباطی ، خشنونت های جنسی و جسمی است .

سایر موضوعات موتبط با سلامت روان :

نشانگان پیش از قاعدگی ( PMS  ) : این نشانگان مربوط به کمبود خفیف در هورمون ها و بهم خوردن توازن هورمون های استروژن و پروژسترون است که با علائم خلق منفی ، رفتارهای کنترل نشده ، ناراحتیهای جسمی از حدود ده روز قبل از قاعدگی تا پایان این دوره مشخص می شود .توجه به این علائم و در صورت شدید بودن، درما ن آن لازم و ضروری است . زنان علیرغم استرس در این دوره و تغییرات خلقی معمولاً به خوبی می توانند عهده دار وظایف محوله باشند ، اما این دلیلی برای توجه دیگران به نیازهای ویژه آنان در این دوره نمی شود .

باروری : نقطه تمایز زنان از مردان است.ویژگی ممتازی که هدیه الهی است و آن آفرینندگی زمینی است که به زن اعطا  شده است . نقطه عطف باروری دوره حاملگی است که یکی از دوره های بحرانی زندگی زنان است که زنان معمولاًً به خوبی با فشارهای روانی و جسمی ناشی از کنار می آیند .

مهمترین مشکلات روانی در حدود یک سال بعد از زایمان به شرح ذیل است :

ü      غمگینی پس از زایمان

ü      سایکوز پس از زایمان

ü      افسردگی پی از زایمان

توجه به درمان و مراقبت در این بیماریها خصوصاً افسردگی پس از زایمان هم به لحاظ تاثیر بر زنان و هم به لحاظ تاثیر بر زندگی زناشویی و مراقبت از کودکان و پیشگیری از مسامحه و کودک آزاری اهمیت دارد .

سقط جنین : علاوه بر عوارض جسمی که زنان را تهدید می کند که گاه منجر به مرگ و یا عوارض دراز مدت می شود ، از نظر فرایند روانشناختی یک فقدان محسوب می شود که واکنش های انکار ، شوک ، افسردگی ، احساس تهی بودن ، عصبانیت ، از دست دادن اعتماد به نفس مشغولیت ذهنی با عدم حاملگی مجدد از جمله آن ها ست .علاوه بر مراقبت های جسمی و روانی معمول حمایت های عاطفی خصوصاً از طرف همسران می تواند در گذراندن این دوران بسیار موثر باشد .

یائسگی : با افزایش عمر در زنان دوره یائسگی به یکی از دوره های طولانی عمر آن ها تبدیل شده است .

علائم این دوره هم تحت تاثیر تغییرات هورمونی و در راس آن ها کمبود استروژن است و هم تحت تاثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی که مهمترین عوامل اجتماعی موثر بر آن عبارتند از شروع بیماریهای حاد یا مزمن در زن یا همسر یا بستگان نزدیک ، مرگ همسر، خارج شدن فرزندان از خانه که با علائم افسردگی و تحت عنوان " سندرم آشیانه خالی "خود را نشان می دهد . بازنشستگی زن یا همسر ، مراقبت از نوه ها در کنار این عوامل منفی لازم است که به عوامل مثبتی مثل مجال و فرصت برای پرداختن به سفر و سرگرمی های مورد علاقه هم اشاره کرد .

مصرف مواد :

مصرف مواد بطور مستقیم و غیر مستقیم زنان را مورد تهدید قرار می دهد.

هر چند مصرف مواد در زنان در کشور ما محدود است ، اما به علت مسائل فرهنگی ، زنان مصرف کننده مواد بیشتر در معرض آسیب های جسمی و روانی ناشی از آن هستند. مکان های درمانی خاص برای زنان محدود است و حضور در آن با استیگمای فراوانی همراه است . اغلب اقدامات درمانی فقط در مورد مردان مورد آزمایش خطا گرفته است و بنابراین وضعیت خاص زنان در آن اعمال نشده است . بطور غیر مستقیم زنان یکی از قربانیان خشونت و پرخاشگری مردان مصرف کننده مواد از کودکی تا بزرگسانی هستند که  آثار آن از آزارهای جسمی و جنسی ، خود کشی ، مرگ تا ارتکاب به خلاف گسترده می شود .

پیشنهاد ما این است " در ارائه مراقبت های بهداشتی سلامت روان ، بیماران مزمن و زنان را در اولویت قرار می دهیم . "

بهداشت روانی زنان سالخورده :

 

با توجه به عمر طولانی تر زنان در مقایسه با مردان ، مشکلات سالمندان به نحوه چشمگیری مربوط به زنان است .واکثر زنان در این دوره بیوه هستند و بدون حمایت های مناسب خانوادگی به تنهایی زندگی می کند . همچنین با توجه به افزایش بیماریهای مزمن خصوصاً دمانس و درد و ناتوانی ناشی از این بیماریها به مشکلات این گروه می افزاید . حفظ و ارتقاء سلامت روانی زنان سالخورده قطعاً بر بروز بیماریهای مزمن آن ها تاثیر مثبتی خواهد داشت خوشبختانه در فرهنگی اسلامی – ایرانی ما مادران سالخورده از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند ودر خانواده از حمایت های روانی – اجتماعی بالایی برخوردار هستند،اگرچه با تغییرات فرهنگی پیش رووتغییر نگاه در نسل جدید لزوم تاکید بر اهمیت سلامت روان برای این گروه را بایستی بطور جدی در نظر داشت




تاریخ : چهارشنبه 92/11/23 | 1:50 عصر | نویسنده : مهدی نیک کار

سلامت روان در سالمندان:

حفظ سلامت روان سالمندان در دنیای مدرن امروزی یکی از امور مهم  واساسی می باشد. دنیا در حال پیر شدن است.کشورهای پیشرفته با کنترل موالید وارتقاءسطح بهداشت جامعه خود،سالهاست که با این پدیده آشنایند.

سالمندی بیماری نیست بلکه مرحله ای از چرخه زندگی است که مسائل رشدی خاص خود رادارد ودرعین حال سالمندی با انباشت خردمندی همراه است وفرصتی است که فرد می تواند تجربیاتش را به نسل های بعد منتقل کند.اریک اریکسون سالمندی را زمانی برای زایندگی می دانست نه دورانی از یاس.

مشخصه فرایند پیر شدن، نزول تدریجی عملکرد برخی دستگاه های بدن است(قلبی عروقی،تنفسی،ادراری-تناسلی،غددی،ایمنی وسایر دستگاه ها)اما این باور که پیری همواره با نقایص عمیق جسمانی وهوشی همراه است افسانه ای بیش نیست.بسیاری از افراد سالمند توانایی های شناختی  وجسمانی خود را تا حد قابل توجهی حفظ می کنند.

بطورکلی پیر شدن به معنای پیرشدن سلولهاست.هرسلول دوره عمر مشخصی دارد که عوامل ژنتیک وعوامل محیطی و.... در آن موثرند.با افزایش سن تغییرات ساختمانی در سلول ها روی می دهد.پیری احتمالا علت واحدی نداشته ودر طی آن تمام نواحی بدن تا حدودی تحت تاثیر  قرار می گیرد.در اواخر بزرگسالی بدن  در حال پیر شدن به کانون دغدغه های فرد تبدیل می شود وجایگزین اشتغال خاطر میانسالی در زمینه شغل وروابط  می شود.دلیل این امر کاهش طبیعی کارکرد تغییر ظاهر جسمانی  وافزایش میزان بیماری های جسمانی است.علی رغم این رویدادها تن انسان در سالمندی همچنان منبع لذت قابل ملاحظه ای است و می تواند حس کفایت را منتقل کند. به خصوص اگر فرد به ورزش مرتب،رژیم غذایی سالم،استراحت کافی ومراقبت های طبی پیشگیرانه توجه کافی نشان دهد.حالت بهنجار در سالمندی سلامت جسمی وروانی  واجتماعی است نه بیماری وناتوانی.

"میشود پیر بود اماسرزنده"

مهم نیست چند سال دارید کافی است از همین لحظه بیشتر مراقب سلامتی خودتان باشید تا در سال های بعد، از زندگی سالم تر وبا نشاط تری  برخوردار باشید.پیری به معنای بازنشستگی ،پدر یا مادر بزرگ شدن یارسیدن به یک سن خاص  سالمندی نیست بلکه پیری یک فرایند مادام العمر است.افرادی  که شانس رسیدن به سن سالمندی را می یابند،،کسانی هستند که با موفقیت مراحل مختلف زندگی راپشت سر گذاشته اند.پیری موفق، متضمن چندین عامل است که اکثر آنها تحت کنترل شما قرار داردیعنی نوع نگرش شما به مقوله پیری ،فعالیت ها ،مراقبتهای بهداشتی وروابط بین فردی.

اگرچه جسم شما پیر میشود اما ذهن شما،تا هر زمان که اراده کنید جوان خواهد ماند.اگر امید به داشتن عمری طولانی،سرشار از شادابی ،خوش طبعی وروابط اجتماعی محکم باشید آن هنگام است که این طرح ذهنی تامدت زیادی آینده شما را رقم خواهد زد.شوخ طبعی وقدرت کنار آمدن بامشکلات وتغییرات به شما کمک می کند از پس هر مشکلی بر آیید.

"چگونه سالم پیر شویم"

سلامت روان در سالمندی بستگی به چگونگی مواجهه با تغییرات بدن در این دوران دارد.این بدان معنا نیست که افراد مسن هیچ بیماری  یا مشکلی را تجربه نمی کنند بلکه منظور آن است که کنترل ودرمان به موقع علایم وبیماریها منجر به افزایش کیفیت زندگی خواهد شد.بیماری های روانشناختی  به گروهی از حالات روانی اطلاق می گردد که  باعث اختلال در  تفکر ،رفتار واحساس فرد وکاهش سازگاری او با تغییرات واسترس های زندگی می شود.بیماری های ذهنی و روانی، هر فرد با هرسن و با هر موقعیت اجتماعی را می تواند در گیر کند.

کلید اصلی سلامت روان در سالمندان سلامت جسم در این افراد است.سلامت جسم وروان در سالمندان یک رابطه دوسویه است.افراد با مشکلات وبیماری های جسمی مثل دیابت وبیماری قلبی وفشارخون وآرتروز........در معرض اختلالات روانپزشکی بیشتری می باشند وهمچنین در افراد مبتلا به افسردگی واضطراب احتمال ابتلا به مشکلات طبی بیشتر می باشد.جای تعجب نیست که سالمندان با مشکلات اضطراب وافسردگی وقت وهزینه بیشتری را صرف مراقبت های طبی و مراجعه به کلینیک های تخصصی درمانی بیماری های جسمی ،می کنند .

باور غلط ورایج در عامه مردم این است، که یک سری از علایم اختلال در سلامت روان مثل اختلال تمرکز،تحریک پذیری،خلق افسرده ،کاهش انرژی واضطراب به دلیل سالمندی است. لازم به ذکر است که فرایند پیری سالم وپویا ،شامل تغییر ناگهانی شخصیت افراد و از دست دادن هوش یاحافظه و.... نمی باشد.در صورت وجود چنین علایمی، باید به متخصصین روانپزشکی مراجعه نمود.

عوامل زیر می تواند باعث اختلال در سلامت روان گردد:

·         اضطراب وافسردگی

·         عدم تغذیه مناسب

·         مصرف دخانیات والکل

·         برخی از داروهای مورد استفاده به علت مشکلات جسمی در سالمندان

·         تداخل داروهای تجویز شده توسط پزشک های متعدد(بدلیل عدم اطلاع پزشکان از داروهای تجویز شده توسط بقیه همکاران)

·         عدم فعالیت وتحرک کافی

·         استرس وناراحتی ناشی از مرگ عزیزان وتنهایی ناشی از آن

·         بیماری های جسمانی

چند نکته مفید برای بهداشت روان در سالمندان

1-به اندازه کافی استراحت کنید

خواب واستراحت کافی به شما کمک می کند تا ذهنی آرام داشته باشید.7-8 ساعت در شبانه روز  بخوابید.علاوه بر خواب شبانه، خواب نیمروزی به مدت 30تا40دقیقه برای تمدداعصاب  ونیز افزایش انرژی به شماکمک می کند.(به شرط آن که به بی خوابی شبانه مبتلا نباشید)

2-فعالیت بدنی رااز همین امروز شروع کنید

هرچه زودتر ورزش منظم را آغاز کنید،فواید بیشتری به دست خواهید آورد.ورزش کردن، باعث کاهش بیماری های مزمن مثل تصلب شرائین ،کاهش فشارخون،کاهش چربی خون و........می شود.یک فعالیت بدنی منظم وملایم روزانه، مثل پیاده روی به مدت 30دقیقه در روز باعث کاهش بیماری های قلبی عروقی  وکاهش بروز  پوکی استخوان،بهبودعملکرد تنفسی وبهبود جریان خون وحفظ وزن ایده ال وتناسب اندام ودر نهایت احساس کلی آرامش جسمی وروانی می باشد..در بسیاری از موارد بارژیم غذایی وورزش ، وبدون مداخلات جراحی یا طبی اضافی، می توان فرایند یک بیماری را متوقف نمود.

پیری به معنای از کار افتادگی نیست وسال های بعد از بازنشستگی می توانند از جمله دلپذیر ترین وپربار ترین سالهای زندگی شما باشند.

3-به ذهن ومغزتان هم ورزش دهید

 

مقداری از حواسپرتی ها در سنین پیری، طبیعی قلمداد می شوند.فشارعصبی واضطراب وزندگی پر مشغله هم می توانددر حافظه وتمرکزحواس شما اختلال ایجاد کند.پیری عموما تاثیری در حافظه درازمدت، ندارد اما حافظه کوتاه مدت اغلب دچار نقصان می شود.گرچه ممکن است تعداد سلولهای مغزی شما ، به اندازه20سالگی نباشد اما عقل وخردوقدرت قضاوت شما، نسبت به آن دوران بسیار بیشتر شده است و توانایی شما در تصمیم گیری های صحیح بر اساس یک عمر تجربه اندوزی افزایش یافته است.

ذهنتان را با حل کردن انواع جداول ومعما ها درگیر کنید.اطلاعات عمومی خود را با خواندن کتابهای متعدد افزایش دهید.برای فرزندان ونوه های خود قصه بخوانید ودر حل تکالیف به آنها کمک کنید.راه سالم نگه داشتن  ذهن، مطالعه مستمر است.

-در کلاس های مختلف ثبت نام کنید.هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست.کار با رایانه را یاد بگیریدوباایمیل(پست الکترونیکی)با دوستان وآشنایان خود تماس بگیرید.

4-در فعالیتهای اجتماعی مختلف شرکت کنید.

روابط اجتماعی خود را در حدی حفظ کنید که تفاوت جزئی با سالهای قبل داشته باشد.برای بسیاری افراد، سن پیری دوره تداوم رشد هوشی،هیجانی وروانی است.با انزوا ،افراد نسبت به افسردگی آسیب پذیرتر می شوند.تماس با جوانان نیز مهم است.شما می توانید ارزش های فرهنگی را ،به نسل جوان منتقل کنید و احساس سودمند عزت نفس خودرا حفظ کنیدواز انزواوافسردگی واسترس روزمره رها گردید.

شاید در گذشته به علت کمبود وقت امکان شرکت در فعالیت های گروهی را نداشتید اما حالا که چنین فرصتی پیش آمده کوتاهی نکنید.

در کنسرت ها،سخنرانی ها،سینماومهمانی های دوستان وآشنایان،سفر های گروهی با بستگان ودوستان......شرکت کنید.

سعی کنید بادوستان واشنایان خود ،حداقل یک بار در هفته دور هم جمع شوید.این عمل از شروع انزواطلبی در شما جلوگیری می کند.

 

 

5-خاطرات گذشته خود را برای فرزندان ونوه ها تعریف کنید.

یاداوری خاطرات وحتی تماشای آلبوم عکس های قدیمی وصحبت با افرادخانواده راهی برای پیوند شما با اطرافیان وتقویت حافظه شما می باشد.

6-در امور خیریه وداوطلبانه شرکت کنید.

شرکت در برنامه های کمک به نیازمندان به طور داوطلبانه در ایجاد آرامش روحی و روانی بسیار موثر است.به یاد داشته باشید وقتی به دیگران کمک می کنید حتما از کمک آنها به طور مستقیم یا غیر مستقیم برخوردار  خواهید شد.به علاوه گذراندن زمانی با دیگران راه خوبی برای رهایی از انزوا وافسردگی است.

7-سلامت جسمی خود رابه طور منظم وبا مراجعه به پزشک کنترل نمائید.

8-حتما مصرف دخانیات والکل را قطع کنید.

9-رژیم غذایی مناسب داشته باشید.

کاهش مصرف نمک ووعدم مصرف چربی های جامد،نگهداری وزن در حد مطلوب،استفاده از همه گروه های غذایی به خصوص میوه وسبزیجات تازه ولبنیات در حفظ سلامتی شما نقش موثری دارد.

10-فعالیت جنسی رضایت بخش در سالمندی طبیعی است.

فعالیت جنسی در هرسنی بخشی غریزی وخودکار از رفتار انسانی است.در بسیاری از مردان وزنان فعالیت جنسی با افزایش سن کاهش می یابد.این روند معمولا تدریجی است واز میانسالی آغاز می شود.به نظر می رسد عوامل فرهنگی واجتماعی در تغییرات جنسی سالمندان بیش از تغییرات روانشناختی ناشی از پیری نقش داشته باشد.مهمترین عوامل موثر در میزان فعالیت جنسی در سن بالا عبارت است ازبقاء وسلامتی همسر،سلامتی خود فرد ومیزان فعالیت جنسی در گذشته.استرس،افسردگی،اضطراب،تعارض های زناشویی و......وبیماری های جسمی عوارض برخی ازداروهای فشار خون وقلبی با کارکرد جنسی افراد ممکن است تداخل داشته باشد.

برای سالمندان فعالیت جنسی رضایت بخش کاملا امکان پذیر است اما بسیاری از سالمندان بر اساس باور غلط عامه این فعالیت ها رابا افزایش سن کنار می گذارند.

روش زندگی سالم وحفظ سلامت،رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم وعادات بهداشتی درست موثرترین راه برای کاهش خطر بیماری های مزمن ونیاز یافتن به داروهایی است که ممکن است فعالیت جنسی رادر سالمندان مختل کند.

11-از علایم افسردگی واضطراب آگاه باشید.

 

اگر اخیرا احساس تغییر خلق ،کاهش انرژی،کاهش لذت بردن از فعالیت های روزمره،احساس گناه،حس بی ارزشی ،میل به تنهایی،دلشوره واضطراب،کاهش خواب واشتهاوکاهش وزن وشکایات متعددجسمانی را داشته اید حتما همراه با یکی از اعضاءخانواده به متخصص روانپزشکی مراجعه کنید.




تاریخ : چهارشنبه 92/11/23 | 1:35 عصر | نویسنده : مهدی نیک کار

تعریف بیماری : بیماری کیست هیداتیک یکی از خطرناکترینبیماریهای قابل انتقال از حیوانات به انسان است واژه هیداتیس به معنی یک قطره آب است بیماری توسط نوزاد یک انگل روده ای  سگ که وارد بدن  انسان و دام می شود بروز می کند. کرم بالغ در روده سگ و نوزاد در بدن انسان و حیوانات اهلی نشخوارکنندهزندگی می کند. عامل ایجاد بیماری مرحله نوزادی انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس است.
اهمیت بیماری کیست هیداتیک: پراکندگی انگل در سطح جهان وسیع بوده ولی شایعترین مناطق درگیر ساحل مدیترانه، جنوب روسیه ، ایران، استرالیا وبلغارستان میباشد. میزبانان اصلی آن گوشتخواران بویژه سگ سانان هستند اما انگل در سایر حیوانات اهلی و وحشی از جمله گاو، گوسفند، روباه، خوک و شتر نیز دیده می شود
چرخه زندگی انگل کیست هیداتیک : چرخه زندگی این انگل بین سگ سانان و گیاهخواران تکمیل می شود. کرم بالغ در رودة کوچک گوشتخواران مخصوصا سگ ها زندگی می کند و تخم های خود را از طریق مدفوع به محیط بیرون می رساند. تخم های دفع شده در مدفوع سگ بلافاصله برای دام و انسان آلوده کننده است.

گوسفند، گاو و بز نیز به هنگام چریدن و خوردن علف های آلوده تخم های اکینوکوک را همراه علوفه آلوده وارد دستگاه گوارش خود می کنند و تخم ها پس از ورود به دستگاه گوارش میزبان باز شده و جنین قلابدار به درون بافت روده مهاجرت نموده و از طریق عروق روده یا مجاری لنفاوی، به کبد می رسند.

تعدادی از آنها در کبد می مانند و تعدادی به ریه می رسند، تعداد کمتری نیز به سایر ارگانها مانند کلیه، طحال، عضلات و مغز حمل می شوند در این مرحله انگل پس از استقرار در بافت شروع به رشد و نمو کرده و طی چند ماه کیست های در اندازه های مختلف ایجاد می کنند حال درصورتی که سگ سانان از احشاء آلوده به این کیست نشخوار کنندگان تغذیه نمایند دوباره سیکل بیماری تکرار می شود
علائم بیماری کیست هیداتیک : پس از بلع تخم هر اندامی از بدن می تواند محلبوجود آمدن کیست باشد و بسته به اینکه در چه اندامی کیست ایجاد شده اختلال درعملکرد همان عضو را داریم. کیست های ریوی و کبدی شایع تر هستند. علایم این بیماری از دردساده در محوطه راست شکمی گرفته تا تنگی نفس ، سرفه های خشک، عفونتهای ثانویه بدنبال پاره شدن کیست در اعضای داخلی و شوک آنافیلاکسی متغییر است گاهی تعداد این کیست ها به حدی در کبد افزایشمی یابند که موجب از کار افتادن کبد خواهد شد که در صورت درمان نشدن منجر به مرگ می شود. علائم این بیماری بستگی به محل استقرار کیست (کبد، ریه، مغز، استخوان) ، بزرگی کیست و موقعیت کیست دارد. به عنوان مثال در مغز و چشم سریعاً ایجاد علامت می کند در حالیکه در کبد سالها طول می کشد تا ایجاد علامت نماید.
در حال حاضر جراحی کیست های هیداتیک در انسان تنها راه اساسی معالجه بیماری است اما این بیماری به راحتی از طریق جلوگیری از کشتار دام به روش غیر بهداشتی، کنترل تعداد سگهای ولگرد، درمان مستمر سگهای گله، جلوگیری از ورود سگهای ولگرد به زمینهای کشاورزی و آموزش همگانی مردم به پیشگیری و کنترل این بیماری قابل پیشگیری است.
نکات ساده پیشگیری از این بیماری:
1-      رعایت بهداشت فردی و محیط
2-      ضد عفونینمودن سبزیجاتبا توجه به اینکه سبزیجات،صیفی جات و میوههای بوته دار زمینی مثل توت فرنگی از عمده ترین فاکتورهای آلودگی به تخم این انگلمی باشند حتما باید قبل از مصرف به خوبی با آب شستشو گردیده و برای اطمینان از جداشدن تخم انگل از سبزیجات، چند قطره مایع ظرفشوپی به داخل ظرف شستشو اضافه شود،سبزیجات چند لحظه در داخل آب تکان داده شود تا آب کف نماید.
نکته : یکی از اشتباهاتی کهدر موقع شستشوی سبزیجات وجود دارد این است که بعد از شستشو ،کل ظرف محتوی سبزیجاترا روی آبکش میریزند که با این کار تخمهای انگل ته نشین شده در داخل ظرف دوباره رویسبزیجات پخش میشود،باید سبزیجات را از سطح آب برداشته شوند و آب باقیمانده دورریخته شود.

3- در صورتی که سگ دارید داروهای ضد انگلی به سگها داده و برای آنها شناسنامه تهیه نمایید و هر چند وقت یکبار آنها به دامپزشک ببرید 
4- اگر کشتار دام مثل قربانی کردن و نذری دارید در صورت مشاهده کیست های کبدی در گاو و بخصوص گوسفند هرگز آنها را پاره نکنید چون باعث کیست هیداتیک چشمی در انسان میشوند و همچنین کبد حیوان را بطور بهداشتی دفن کنید چون اگر سگی این احشاء آلوده را بخورد دوباره سیکل انگل تکرار می گردد. 
5-محصور نمودن مزراع و جلوگیری از ورود سگ ها به آنها 
6-عدم تماس با سگ ها



تاریخ : چهارشنبه 92/11/23 | 1:30 عصر | نویسنده : مهدی نیک کار


بیماری سالک را  بهتر بشناسیم

 1-سالک چیست:

سالک یک عفونت انگلی پوست است که توسط  پشه خاکی منتقل می شود و ایجاد ضایعه پوستی می کند.

2- افراد چگونه به این بیماری مبتلا می شوند؟

پشه های خاکی پس از گزش افراد مبتلا به سالک یا جوندگان مبتلا، آلوده می شوند و در گزشهای بعدی موجب انتقال انگل به افراد سالم می گردد. معمولاً پس از چند روز تا چند ماه محل گزش مختصر قرمز سپس متورم و حالت جوش مانند می شود و بتدریج از وسط زخمی ایجاد می شود و اطراف آن قرمز می گردد. ممکن است این ضایعه خشک یا دارای ترشح باشد. بدنبال چند بار گزش ممکن است چندین زخم در فرد ایجاد شود. اشکال دیگر بیماری هم ممکن است ایجاد شود.

3- عوارض بیماری سالک چیست؟

محل زخم سالک(داغ) پس از بهبودی ایجاد بد شکلی بخصوص در صورت می کند. بعلاوه عفونت محل زخم با سایر میکروب ها گاهی منجر به عوارض شدید می شود.بعضی مواقع نیز سالک در اعضاء حساس مثل بینی، پلک، گوش موجب سوراخ شدگی و تغییر شکل قابل توجه آنها می شود.

بعلاوه ورود بیماری سالک در هر منطقه موجب ابتلاء بسیاری از افراد بخصوص کودکان می گردد.

4- آیا از عوارض سالک می توان پیشگیری نمود؟

با انجام اقدامات مراقبتی، مراجعه به موقع و سریع و درمان بیماری می توان از عوارض بیماری پیشگیری نمود. به شرط آنکه درمان منظم ، کامل و به مدت کافی باشد. درمان ناقص موجب مقاوم شدن انگل و شدت عوارض می گردد. بهبودی کامل بیمار به همکاری خوب و مراجعه منظم بیمار به مرکز درمان کننده بستگی دارد.

 

 

5- چگونه از انتقال بیماری به افراد خانواده و سایرین پیشگیری کنیم؟

درمان منظم و به مدت لازم موجب از بین رفتن انگل در زخم و بهبودی می شود و مانع از انتقال بیماری به دیگران می شود. بعلاوه پیشگیری ازگزش پشه و پوشاندن دائمی زخم می باشد. سایر اقدامات لازم شامل استفاده از دورکننده های حشرات در اطراف زخم، اسپری حشره کش داخل خانه،استفاده از پشه بند آغشته به سم بخصوص در زمان غروب و طلوع خورشید، نصب توری در پنجره ها، استفاده از پرده های آغشته به سم در مقابل پنجره ها و دربهای ورودی، معدوم و مدفون کردن صحیح زباله ها و نخاله های ساختمانی ، بهسازی محیط.

قابل توجه:

·هر گاه زخمی بیش از 2 هفته طول کشیده و بهبو.دی نیابد به سالک مشکوک شده و باید به پزشک مراجعه نمود.

 

 

 






  • paper | فروش Backlinks | سپهر نما
  • فروش بک لینک با کیفیت | بک لینک انبوه